Soğuk çekim prosesinden geçirilmiş olan S235JR (St37-2), SAE 1008 gibi kalitelerdeki çelik çubuklara transmisyon mili ya da transmisyon çelikleri denir. İmalat ve ıslah çeliklerine oda sıcaklığında bir veya birkaç kalıptan geçirilerek şekillendirme işlemi uygulanan çeliklere “Soğuk Çekme Çeliği” veya “Transmisyon Çeliği” adı verilmektedir. Soğuk çekme işlemiyle ısıl işleme gerek kalmadan malzemenin akma ve çekme mukavemetinin arttırılması amaçlanmaktadır. Sıcak haddelenmiş sacın sadece inceltilerek mekanik özelliklerinin geliştirilmesi gerektiğinde, çekme yerine oda sıcaklığında haddeleme uygulanmaktadır. Bu tip malzemeler soğuk haddelenmiş çelik olarak anılmaktadır. Soğuk çekilmiş veya haddelenmiş bir malzemede, hassas bir yüzey gerekmiyorsa, malzeme yüzeyinin işlenmeden de kullanılması mümkün olmaktadır. Soğuk çekmenin bir diğer avantajı da talaşın kolay kırılabilmesini sağladığından işlenebilirliği arttırmasıdır. Çok yüksek oranlarda ezme uygulanması durumunda malzemeye yumuşatma tavlaması uygulanması gerekmektedir. Transmisyon çelikleri olarak kullanılan kaliteler arasında St37-2, St44-2, St52-3, SAE 1008, SAE 1010, SAE 1018, vb. gibi kaliteler anılabilir. Bu malzemelerin soğuk çekilmiş durumları ticari olarak “transmisyon çeliği” olarak anılmaktadır. Transmisyon çelikleri düşük karbon içerikleri sayesinde yüksek kaynak kabiliyetine sahiptirler. Bu durumdan dolayı, kaynak işlemi uygulanan makine, otomotiv parçaları, miller, vb. gibi birçok parçada kullanımını kolaylaştığından tercih sebebi haline gelmektedir. Bunun yanında, talaş kırılmasında otomat çeliği seviyesinde performans göstermediğinden işlem süresi uzayabilmektedir. Tercih sebebi çoğunlukla otomat çeliklerine kıyasla ekonomik olmasından dolayıdır. Transmisyon çelikleri, inşaat, makine imalatı, otomotiv, beyaz eşya ve hatta savunma sanayisi gibi birçok sektörde kullanım alanı bulmaktadır.
Transmisyon Mili Malzemesi Nedir?
Transmisyon mili, ıslah çeliklerinden ve imalat çeliklerinden elde edilmektedir. Oda sıcaklığında belli ölçülerdeki kalıplardan geçirilmesiyle soğuk çekme işlemi uygulanan çeliklerdir.
Transmisyon Mili Ölçüleri Nelerdir?
Transmisyon millerinin ölçüleri 5 mm den 100 mm ye kadar değişmektedir.
Transmisyon Mili Nasıl Üretilir?
Transmisyon mili bir diğer adıyla transmisyon çeliği soğuk çekme yöntemiyle üretilmektedir. Soğuk işlenmiş çelik, aslında ileri işlemlerden geçirilmiş olan sıcak hadde çeliğidir. Üretim açısından bakıldığında soğuk çekmenin; ısıtma gerektirmemesi, çok iyi boyut toleransı, düzgün bir yüzey elde edilmesi ve yüksek mukavemet özelliği büyük avantaj sağlar. Transmisyon mili ilk olarak sıcak haddeleme işlemi uygulandıktan sonra kalıptan geçilerek ya da kabuk soyma yöntemleriyle soğuk çekme millere dönüştürülür. Kalıptan geçirilecek çubuklara mutlaka yüzey temizleme işlemi uygulanır. Kabuk soyma işleminden öncede asitte temizleme işlemi uygulanabilir. Genel yapı, ıslah ve imalat çeliklerini standart oda sıcaklığında (25 °C) bir veya daha fazla kalıptan geçirilerek soğuk çekme yöntemi uygulandığında ticari isim olarak transmisyon çeliği denilmektedir.
Mil; kayış kasnağı, dişli çark, kavrama göbeği, zincir dişlisi, volan, rotor vb. parçaları üzerinde taşıyan ve bunların kendisiyle birlikte dönebilmeleri için genellikle iki yerinden yataklanmış olan önemli bir makina elemanıdır. Transmisyon mili de yüksek akma ve çekme dayanımı gerektiren malzemelerde kullanılarak malzemenin iyi mekanik özellikler vermesini, daha sağlam ve güçlü yapı elde edilmesini sağlamaktadır.
Transmisyon Çeliğinin Yüzey Toleransı Nedir?
Transmisyon çelikleri h9 ya da h11 toleranslarında üretilmektedir.
Transmisyon Çeliği Nerelerde Kullanılır?
Transmisyon çelikleri kolay işlenebilme kabiliyetinden ve maliyetinin düşük olmasından dolaya kullanımı oldukça yaygındır. Otomotiv sektörü, beyaz eşya – makine üretiminde, inşaat sektöründe ve savunma sanayi yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda, yüksek hızlı motor milleri, bilye kovanlar, laboratuvar aletleri ve hava ölçüm cihazları gibi hassas bir yapım aşamasına sahip olan yerlerde de transmisyon çelikleri tercih edilebilmektedir.
Transmisyon Mil Özellikleri Nelerdir?
Yuvarlak kesitli malzemelerdir.
Yüksek kaynak kabiliyet özelliğine sahiptirler.
Transmisyon çeliği imalatında ısıl işleme gerek olmadan çekme ve akma mukavemetinin arttırılması beklenir.
Transmisyon milleri kolay işlenebilme kabiliyetine sahiptirler. Talaşlı imalata elverişli olan bu çelik, CNC ve torna tezgahlarında kolay bir şekilde işlenebilme özelliğine imkanı sunarlar.
Transmisyon mili diğer çelik türlerine kıyasla maliyetleri düşüktür.
Transmisyon millerinin en önemli özelliklerinden birisi de sahip oldukları mekanik özellikleridir. Bu özellikler sertlik, çekme, darbe, uzama ve büzülme gibi özelliklerdir.
Yüksek darbe dayanımına sahiptirler, uzama ve çekme ( kopmadan işlem yapılma özelliği) durumlarına karşı dirençlilerdir. Aynı zamanda kolay büzülebilirler.
Transmisyon milleri yüzey sertleştirme işlemine de uygundurlar.
Korozyon direnci yüksektir.
Transmisyon milleri yüksek genleşme katsayısına ve yüksek ısı tutma kapasitesine sahiptir.
Transmisyon Mili Ağırlık Ölçüleri Nasıldır?
Transmisyon mili ağırlık hesaplaması yapabilmek için uzunluk ve çap ölçüleri milimetre şeklinde ölçülmelidir. Aynı zamanda malzemenin özgül ağırlığı da bilinmelidir. Transmisyon mil fiyatları da ağırlık hesaplamaları sonucunda belirlenmektedir.
Transmisyon Çeliklerinin Mekanik Özellikleri Nasıl Değişir?
Transmisyon milinin mekanik özellikleri soğuk çekim prosesinden geçtikleri için artmaktadır. Akma ve çekme mukavemekteleri sıcak haddelenmiş hammaddelerine göre artarken kopma uzamaları azalmaktadır.
Teklif Al